sábado, 25 de mayo de 2013

Aprenentatges en relació a les bones practiques, projectes de millora i documentals de companys





Allò que he après observant les bones pràctiques, projectes de millora i documentals d’altres companys, ha estat el següent:

Eivissa

-Documental d’infants amb N.E.E: Aquest documental m’ha permet, més que aprendre, tenir més en compte que per ser una escola inclusiva i tenir als infants realment integrats, ha d’haver una gran coordinació i ajuda entre tots els membres del centre, incloent a les famílies. Tot i així, considero que encara que hagi molta coordinació, i actitud per part de l’equip docent, els recursos materials i humans són molt pocs i de cada vegada menys. L’administració pública hauria d’invertir més en recursos, perquè aquests infants poguessin anar més enllà i sobretot, poguessin cobrir aquestes necessitats educatives especials.

Menorca

-Projecte de millora, el pati (Escola Fort de Leau): Amb aquest projecte de millora del pati que varen exposar les companyes de Menorca, he après que el pati és un moment educatiu i pedagògic com qualsevol altre que es pot fer dins l’aula, o en general durant tota la jornada que els infants es troben al centre.
Moltes vegades es veu el pati com un moment de descans, de desconnexió, però ens oblidem dels grans aprenentatges que es poden dur a terme en aquest, si donem les eines necessàries als infants com poden ser el objectes, el temps, la distribució de l’espai… no cal omplir als infants de joguines comprades a les tendes, a vegades amb material reciclat es poden fer grans produccions. I no ens em d’oblidar del joc lliure.

-Projecte de millora, l’hort (Escola Fort de Leau): Aquest projecte de millora m’ha semblat bastant interessant i a l’hora m’ha fet dubtar, de sí realment a la meva escoleta hi ha una falta de pressupost o de ganes de dur-ho a terme, ja que ho varem proposar i ens varen dir que no per falta de pressupost. Però no se si s’han aturat a pensar que tenint un hort a l’escoleta es poden dur a terme grans aprenentatges de forma global e integral (experimentació, exploració, canvis, vida d’un ésser viu, contacte amb la natura, nom de les verdures, fuites...). Tal vegada, seria més interessant treballar amb l’hort continguts que aquest ja conté, i deixar de banda altres activitats menys significatives.

Mallorca

-Projecte de millora sobre la figura de la mestra, rols i models d’actuació (Escoleta Esporles): aquest projecte que han presentat les meves companyes, m’ha permet aprendre que sempre es pot i s’ha de millorar, que no per ser mestra durant anys ens em de quedar amb allò que sempre fem, sinó que és interessant que algú ens faci un retornament, un feed-back sobre el que convé millorar. Per tant, m’ha semblat molt interessant que donin aquest “paper “ a les practicants, que confiïn en elles, que són qui tenen més present i actualitzat les conductes o estratègies que ha de posar en marxa una bona mestra.

-Bona pràctica racó del moc (escoleta Huialfàs de Sa Pobla): Aquesta bona pràctica, m’ha permet aprendre una altra forma per donar autonomia als infants i que mai se m’havia ocorregut. Considero que amb bones practiques com aquesta es podrien fer moltes més activitats o coses amb els infants, ja que si els hi donem oportunitats com aquestes, les rutines no serien les que ocuparien tota la jornada. Sempre xerrem de la importància de l’autonomia de l’infant, però realment els hi donem les eines necessàries per què ho puguin ser? Moltes escoletes haurien de tenir en compte bones pràctiques com aquesta.

-Documental canvi de bolquers. D’un moment ordinari a un moment extraordinari (escola de Sencelles): Aquest documental m’ha permet veure que si la mestra vol, es pot dedicar temps i delicadesa a aquest moment tan íntim i respectuós com és en concret, el canvi de bolquers.
Encara que hi hagi molts d’infants i poc temps per canviar-los, no podem deixar de banda, aquest moment, em de donar temps als infants perquè ells participin, ja que si volem que siguin autònoms aquesta és la millora forma, deixant-los fer també a ells. I és en aquest moment on també tenen molta importància les estratègies que la mestra posi en marxa.

-Projecte de millora, l’art (Escola de Bendinat): L’exposició d’aquest projecte de millora sobre l’art, m’ha semblat molt interessant i m’ha permet aprendre que sense recursos econòmics també es poden fer moltes coses i es poden donar als infants l’oportunitat de dur a terme molts d’aprenentatges de forma global i motivadora. Això sí, des de la motivació, il·lusió i imaginació per part de les mestres.


Aquesta entrada m’ha permet treballar les següents competències: 1.2, perquè he reflexionat sobre els elements que porten a una bona actuació professional (bona pràctica), 1.3, perquè a més de les exposicions que varen fer els companyes/es he visitat els seus blocs i així he pogut reflexionar millor i adonar-me’n d’allò que m’han aportat. I per últim, la competència 4.2, perquè he identificat les bones practiques i les he comparat amb les de la meva escoleta.

martes, 14 de mayo de 2013

Recerca en xarxa de Plans de Millora 0-3 anys





A continuació he posat tres links de plans de millora que he cercat per internet:


He volgut mostrar-vos aquest pla de millora perquè tracta sobre el canvi del primer cicle d’infantil, al segon. Normalment, només es parla de quan els infants passen a primària o comencen l’escoleta, però no es sol parlar del canvi de cicle, que és molt important, ja que ha d’haver una continuïtat i aquest pla de millora ho afavoreix, ja que té uns objectius molts clars i específics. En aquest canvi de cicle, torna a haver un moment molt important d’adaptació que s’ha d’atendre i que aquest projecte de millora persegueix.


He trobat aquest pla de millora que el que persegueix és tenir cura i una millora cap al medi ambient. Produint un canvi de mentalitat d’una societat materialista e individual i oferir una experiència educativa que desenvolupi una actitud emocional positiva pel contacte amb la natura i les persones. Aquest pla m’ha agradat molt, ja que, considero que amb aquest objectiu, l’escola ja mostra un gran valor als infants i les seves famílies, ja que demanen també la col·laboració d’ells. Alhora que intenta crear infants conscients de la necessitat tan gran de cura que té el món i la societat de la qual formem part.

Per últim he trobat aquest pla de millora:

Aquest pla m’ha agradat molt, perquè té la intenció d’introduir més material natural i menys estructurat, cosa que permet al infants desenvolupar-se d’una forma global i enriquidora i sobretot, li permet anar més enllà en les seves creacions i en la seva imaginació. Avui dia, estem envoltats de material estructurat, poc natural, el qual surt quasi tot de les tendes i no permet a l’infant crear.
En definitiva, una vegada visitats aquest plans de millora i alguns altres, considero que allò que persegueixen és modificar alguna cosa per millorar-la, sempre des de la il·lusió, la motivació i les ganes, ja que sense aquestes difícilment es podran obtenir grans resultats.


En aquesta entrada he treballat les següents competències: 1.1, perquè he visitat altres blocs i experiències per resoldre aquesta activitat, la 5.5, perquè he estat capaç de detectar si els plans de millora que he trobat eren bones practiques o plans de millora, i per última, he treballat la competència 5.3, perquè he cercat informació respecte als plans de millora, aportant referències bibliogràfiques.

martes, 7 de mayo de 2013

Projecte de millora: El pati






Todos los espacios de la escuela infantil deben considerarse potencialmente educativos. Los profesionales de la educación deberán planificar intencionalmente los distintos lugares y espacios del recinto escolar, por lo que todos los criterios y opciones planteadas deben afectar al conjunto de espacios interiores y exteriores con que contamos.”[…].

El currículum d’educació infantil posa de manifest una sèrie de canvis que beneficien i han d’activar una renovada visió sobre la nostra intervenció educativa amb els més petits. El sentit que se li atorga a l’espai exterior camina cap a un espai funcional per al desenvolupament dels nins i nines d’educació infantil, a més de ser una font rica d’informació per guiar la nostra feina dia a dia.






El projecte es duu a terme al pati de l’escoleta Son Espanyolet, situat a la zona de “San Fernando” (Palma).  La iniciativa de fer aquest projecte va sorgir a partir de les necessitats relacionades amb l’espai, les condicions de seguretat, els recursos materials i humans que patia el centre i que van detectar les mateixes mestres. En aquest pati, l’únic que hi havia era un tobogan, ni tan sols hi havia cap lloc d’ombra per els dies de més calor. A dia d’avui, s’han millorat alguns d’aquests inconvenients, però encara queden pendents alguns aspectes a millorar.

Un altre dels aspectes que es pretén, és que el pati no quedi com un espai per al moment de descans i desfogament dels infants; ja que aquest ha de ser un espai que proporcioni oportunitats d’aprenentatge i no només s’ha d’entendre el pati com a temps lliure. És un espai el qual s’ha de planificar i preveure el que es vol que passi, igual que es fa en els espais interiors de l’escola.



Com ja hem comentat abans, aquest projecte es desenvoluparà al pati de l’escola Son Espanyolet, situada a Palma. Aquest pati és una zona molt àmplia amb les següents característiques:

  • El pati està en un espai encimentat en forma de “L” i es troba diferenciat per dos espais: el de nadons i el de 1-3.
  • Està envoltat per dues zones enjardinades sense ballar i el pati del centre d’adults separant-lo amb una barrera.
  • A un dels racons hi ha una caseta d’alumini on es guarden les joguines, i just devora, hi ha un punt d’aigua amb una manguera. 
  • També disposa d’un espai per al tobogan.
  • Les zones vinculades a les balles del lateral, ofereixen contacte amb l’exterior.
  • Just al mig del pati, hi h una lona per donar ombra.
  • A una de les zones enjardinades, hi ha garrafes de plàstic transparent penjades a l’alçada dels infants, que contenen diferents tipus de peces petites de diferents colors, per tal que quan es fan moure, fan diferents tipus de renou estimulant l’oïda i la vista del infants.
  • Com a material dispers del pati, trobem dues casetes de plàstic, rodes de cotxe, caixes de plàstic, bicis i motos petites.

Una vegada detectades les necessitats i fetes les nostres observacions, hem establert una sèrie d’objectius que proposarem per dur a terme aquest projecte de millora. A més, també hem trobat oportú detallar els canvis que volem fer:

  • Delimitar l’espai en zones diferenciades de joc. Es tracta d’anar separant el pati en els següents espais:
    • Zona de circuit: Situada a la part esquerra del pati. Aquest circuit fet al terra amb pintura esta pensat perquè els infants amb les bicis o motos facin recorregut i posin en marxa el joc simbòlic.
    • Zona de formes geomètriques: Aquest espai consta de figures geomètriques fetes amb pintura i aquestes seran triangles, cercles, rectangles, quadrats, espirals. Aquest espai es troba a la part central del pati.
    • Zona d’experimentació: Aquesta zona esta pensada per aquells infants els quals es troben en adaptació o simplement necessiten passar estones tranquils. En aquest espai el que farem serà pintar el terra de color groc per tal que recordi al l’aula, per tal que els hi doni confiança i a poc a poc es vagin integrant al moment del pati. Disposarem d’unes caixes transparents amb rodes per ficar dins arena i que els nins puguin experimentar. A més, també hi hauran els túnels que emprem a psico. Per altra banda, en aquest mateix espai també hi haurà una zona per treballar el sentits.
    • Zona de jardí: En aquest espai posarem un hort a on plantarem tomàtigues, lletugues, pastanagues i plantes aromàtiques. I aquest hort es trobarà a una de les zones amb terra, just a la entrada, a mà esquerra del pati, que estarà protegit per balles petites de fusta i rodes de cotxes.
  • Oferir diversitat de material per poder potenciar una estimulació global i integral dels infants de cada nivell. El material que hem afegit és l’arenal, les rodes, els túnels de psico, capses per arrossegar o ficar-se de dins. A més, posarem material sensorial per estimular l’oïda, el tacte i la vista. Aquest material seran campanes, pinyes, cotó, paia, paper de vidre, tires de diferents colors.. cal dir que aquests materials sempre es podran anar llevant i afegint.
·         Crear una estructura de vigilància correcta de totes les àrees de l’espai durant l’estona del pati.
o   Augmentar la vigilància de la porta d’entrada, de forma que aquesta quedi tancada i no es pugui obrir des del carrer.
o   Augmentar la vigilància de l’entrada, durant la recollida dels infants.
·         Augmentar la seguretat, de forma que es posi una xarxa als forats que té la porta del carrer.
·         Oferir espais segurs, acollidors i adequats per a cada grup d’edat.
o   Tancar amb barreres l’espai de l’hort, establint un protocol de manteniment regular, sense deixar de banda, la supervisió i control per part de l’adult. D’aquesta forma, a l’hora protegeixes l’escaló que hi ha entre el jardí i el pati, sense proteccions.
o   Condicionar l’espai dels nadons per tal que aquests tinguin moments tranquils i segurs per seure.
·         Disposar d’un personal de manteniment del jardí.
·         Protegir amb una lona el passadís d’entrada a l’escola els dies de pluja per evitar inundacions. En aquest espai que va des del balcó del pati d’adults fins al nostre pati, s’ha de posar una lona subjecta des de dalt i que cobreixi tot el pati dels més petits. Així pels dies de pluja no es tenen perquè quedar sense sortir defora.
Pensem que amb aquests objectius i els canvis que suposen, es veuen afectades les àrees del Coneixement de si mateix i l’autonomia personal, coneixement de l’entorn, i la del llenguatge: comunicació i representació.

Per fer tots aquests canvis, necessitarem realitzar les següents tasques:
  • Per a la zona del circuit i les formes geomètriques necessitem dissenyar-lo primer a un paper, fent un esbós, i presentar-ho a la coordinadora de l’escola que és especialista en manualitats, per tal que ella el faci al terra del pati. I amb ajuda del mantenidor i les mestres es dona color al circuit i s’acaba de fer.
  • Per a la zona d’experimentació, el que es farà és penjar un plafó a la paret aferrat amb uns claus de ganxo, per tal, que els infants no es facin mal i només quedi l’anella a la paret. En aquest plafó el que hi haurà aferrat amb cola resistent, seran els materials sensorials que comentarem en el següent punt. Per aquesta zona necessitem pintar el terra de color groc i els materials sensorials.
  • Per a la zona de jardí el que farem és ocupar un tros de terra que va des de l’esquerra de la porta fins a la farola. Les balles es col·locaran de forma rectangular, per tal que cobreixin tota la zona de l’hort. Just al mig de l’hort de forma horitzontal, posarem un caminet fet de pedres perquè els infants puguin anar a visitar-lo i cuidar-se’n d’aquest, sense trepitjar-lo.
  • En quant a l’espai del pati dels nadons, el que s’ha de fer és aconseguir la lona i demanar permís per tal que es pugui pujar a la balconada del pati d’adults per subjectar-la.
Per a cada un dels espais que crearem o modificarem, necessitem materials o recursos diferents, els quals seran els següents:
  • Per a la zona des circuit els materials que utilitzarem seran: Pintures de colors; negre, blanc, groc, vermell i verd, l`esbós per tenir una guia, pinzells de diferents tamanys. Les fletxes i les línees de separació dels carrils del circuit, seran de color blanc, la carretera serà de color negre, la línea que delimita el circuit, serà de retxes blanques i vermelles. Per el semàfor, utilitzarem els seus colors corresponents; vermell, groc i verd.
  • Per a la zona de formes geomètriques necessitarem els mateixos colors que per el circuit, però afegirem el color blau. Pensem que aquests colors primaris desperten més l’interès dels infants.
  • Per a la zona d’experimentació necessitarem pintura de color grog, capses transparents que tenen l`utilitat de guardar roba, amb rodes, sorra per guardar a les capses. I per a l’estimulació sensorial emprarem teles de diferents textures, paper de vidre, celofan, pinyes, cotó, paia, campanes, suro, sonalls fets amb arròs, llenties, tires de paper de diferents colors per poder veure l’entorn.
  • Per a la zona d’hort necessitarem llavors de lletugues, tomàtigues, pastanagues, roses, herbasana, romaní i lavanda.
  • Les zones que es mantenen igual, són el tobogan i les dues casetes.
A l’hora de realitzar un projecte, trobem que és important parlar dels terminis de temps dels que disposarem per dur a terme el projecte, per això, nosaltres ens hem posat en contacte amb la coordinadora del centre per tal de proposar uns terminis el més reals possibles:
    • Zona de circuit, formes geomètriques i zona d’experimentació: el termini serà a principis del mes de Juny 2013
    • Zona de l’hort: curs 2014 – 2015. ja que ara no es disposa del material ni el pressupost necessari.
A mode de primera avaluació, podem dir que hi ha moltes de les nostres propostes que no es podran dur a terme per motius econòmics com ara el circuit, l’hort, la lona de protecció, les figures geomètriques, etc. Actualment, estem treballant per fer el racó sensorial amb material reciclat tal i com havíem plantejat, però en lloc de dur-se a terme al racó que nosaltres havíem pensat, per motius pedagògics (recomanats per la psicopedagoga del centre) es trobarà dispers per tot el pati, però sobretot a la zona de la pèrgola.
L’objectiu d’aquest projecte és millorar l’espi del pati en relació a la seva seguretat i aprofitar-lo de forma que aquest tambe tingui un sentit tal i com es fa amb els racons de les aules.
Algunes de les referències bibliogràfiques que he consultat per informar-me sobre el tema del pati són les següents:
Bassedas, E. i altres (1998). Aprender y enseñar en educación infantil. Barcelona: Ed.Graó.
Reggio Emilia (1994). Los cien leguajes del niño. Madrid: Ed. Conferencia.
Ibáñez (1992). El proyecto de educación infantil y su práctica en el aula. Madrid: Ed. La Muralla.

Decret 71/2008, de 27 de Juny, pel qual s’estableix el currículum d’educació infantil a les illes balears.
Google.2013. El patio en infantil.[Web en línea]
<http://www.ellapicero.net/node/3444>[Consulta: 18 de Març de 2013]

Google.2013. El patio en infantil.[Web en línea]


Fent aquesta pràctica he treballat la competència 5.2, ja que he justificat el perquè es duu a terme aquest projecte de millora en aquesta escoleta, així com també l’he contextualitzat, analitzant les necessitats i l’identificació del problema. I la 5.3, perquè he cercat informació sobre el pati i he aportat les referències bibliogràfiques.