lunes, 11 de marzo de 2013

Estratègies per millorar les competències no assolides




Una vegada que han passat unes tres setmanes de pràctiques i he pogut analitzat el context amb l’ajuda del DAFO*, m’agradaria comentar quines són les estratègies que he de posar en marxa per millorar o aconseguir les competències, ja que només demanat a la meva tutora de pràctiques considero que no és suficient, també he de fer jo mateixa una reflexió i cercar eines que hem permetin millorar.

DAFO*: Consisteix en l’anàlisi d’un centre educatiu, que es fonamenta en la identificació de les debilitats i les fortaleses que posseeix (factors interns) i de les amenaces i oportunitats que pot plantejar l’entorn (factors externs). 

Les estratègies que empraré per les competències que no tinc assolides o que necessito millorar, són les següents: 

1-És autònom en l’aprenentatge. Aquesta competència, encara que la tingui adquirida amb els seus subpunts 1.1,1.2,1.3,1.4, per millorar-la el que he de fer és ser més autònoma encara, és a dir, en lloc de demanar a altres companys o mestres, he de fiar-me de mi mateixa, dels meus coneixements i fer les coses amb més seguretat.  Sense deixar de cercar a altres recursos o fonts d’informació.

2-Reflexiona sobre el seu propi procés d’aprenentatge. Aquesta competència l’he de millorar bastant, demanant-me a mi mateixa sobre el que faig, perquè ho faig i si realment funciona. Tot té una intenció, per tant, si la meva tutora de pràctiques ja té programades totes les activitats a fer i directament va a l’aula i fa les activitats sense tenir en compte el meu punt de vista (perquè ja estiguin fetes de principi de curs), doncs jo he de reflexionar sobre el perquè haurà fet aquesta activitat, si els infants estaven disposats a realitzar-la i si cobria les seves necessitats. Totes aquestes estratègies per reflexionar sobre el meu procés d’aprenentatge, les he de posar en pràctica dia a dia, quan la jornada hagi acabat i sense deixar que vagi passant els temps.

4-Analitza i reflexiona sobre els processos d’ensenyament – aprenentatge. Com ja vaig dir, d’aquesta competència només tinc assolit el punt 4.1, per tant, he d’adquirir el punt 4.2,4.3. I per fer-ho de moment no puc fer molta cosa, ja que necessitat que passi un poc més de temps, per veure més pràctiques educatives i poder comparar-les dient si són bones o no. Per tant, necessito informació per poder adquirir aquesta part de la competència.
En quan el 4.3, ara ja estic començant a adquirir-lo, perquè a partir de l’observació d’un fet concret, el que faig i el que he de seguir fent és anotar al meu quadern el fet concret, descrivint tal qual el que ha passat per desprès fer-me preguntes a mi mateixa i intentar descobrir perquè succeeix allò. Amb aquesta estratègia es poden fer hipòtesis i intentar resoldre-les.

5-Reflexiona sobre el procés de millora. Per aquesta competència encara no tic clar quina estratègia o tasca fer per reflexionar, però de moment el que intent fer, és de cada activitat cercar altres variables o formes diferents de fer per veure si es pot millorar. Per exemple: si alhora de rentar-se les mans els infants no volen anar, doncs cercar una cançó que els hi motivi o posar al rentamans alguna foto amb un personatge que els hi agradi. Però en concret, pel projecte de millora, encara no tinc estratègies per millorar.

(He triat l’etiqueta 2.3, perquè he descrit el que vull aprendre i els objectius que em proposo per adquirir o millorar les competències).

lunes, 4 de marzo de 2013

Activitat: “Dibuix lliure amb ceres”



Observació: 04/03/2013

Aula: Els observadors.

Escola: EEI Son Espanyolet

Avui he observat l’activitat de pintar lliurement amb ceres, cadascú en el seu full de Din-A3, però compartint la mateixa taula, excepte quatre infants que pintaven a una taula més petita, perquè a la taula grossa no cabien tots. I la tutora i jo els i hem dit als infants que anessin a seure per pintar, i tots deien: “sisi a pintar!”. I han anat tot d’una a seure.
Una vegada asseguts la tutora els hi ha repartit els fulls i les ceres. Uns volien els colors que la tutora els havia donat, però d’altres no es conformaven i volien que els hi canvies les ceres per altres colors.
Tots pintaven en silenci comentant alguna cosa amb el company que tenien a devora, fins que A. li ha dit a D. en veu alta, que estava pintant un caragol. I en D. li ha dit: ”jo estic pintant un cotxe”. I just seguit en D. ha pintat en el paper de S. i en S. s’ha enfadat i li ha dit: “nooo!” i jo li he dit a D.: “nooo, has de pintar en el teu paper perquè aquest dibuix és de S”. però seguia pintant en el paper del company i jo li he dit: D. sinó vols pintar més, ves a jugar a cotxes, però no pintis al dibuix del teu company si ell no vol.
Desprès quasi tots a l’hora s’han cansat de pintar i han guardat les ceres per anar a jugar. Però a la taula petita han seguit pintant A., S., N., i E., i en S. ha ficat la mà dins la capsa de ceres i ha dit: “tengo tres” i la resta ha fet i jo els hi he dit: “si? Les conteu?”. I han contat les ceres una per una. Desprès les he guardat i en S. ha dit: “ja està a jugar a cotxes!”. I la resta ha dit.: “siii, jo tambééé!”. Han anat a jugar i jo a penjar els seus dibuixos per l’aula.

En aquest moment de dibuix lliure a on es treballa l'estimulació sensorial, l'objectiu de la sessió, a més de pasar una bona estona i que els nins desenvolupin la motricitat fina, es tracta que els infants expressin amb els seus dibuixos el seu estat emocional.
Per altra banda, els infants amb aquesta activitat, varen aprendre (alguns) a que el material no es podia fer malbé, perquè sino s'havia de llevar i ens quedaven sense, ja que alguns rompien les ceres per la meitat.
La mestra, a més de voler que els infants decoressin les aules amb els seus dibuixos, volia que els infants desenvolupessin la seva coordinació visomanual.
Crec que els infants, encara no varen assolir els objectius que la mestra volia aconseguir, perquè tot d'una es varen cansar de dibuixar.

(He triat l'etiqueta 1.2 perquè sobre aquesta observació he reflexionat sobre si la meva actuació ha estat correcta).

viernes, 1 de marzo de 2013

Competències de l'assignatura i professionals



Competències de clase

    1. Es autònom en l’aprenentatge.

Cal dir, que aquesta competència encara que de vegades necessiti ajuda de la mestra o altres companys/es, si que la tinc assolida, perquè sempre intent “cercar-me la vida” per descobrir o fer les coses així com millor puc, ja que sempre amb l’ajuda d’altres recursos o fonts d’informació no sol tenir molta dificultat a l’hora d’aprendre o fer les coses per jo mateixa.
Així com també intent demanar-me el perquè de les coses i reflexionar sobre el que faig.

  2. Reflexiona sobre el seu propi procés d’aprenentatge.

Aquesta competència la tinc assolida però encara me falta millorar-la un poc més. Jo se veure els errors que tinc i intent millorar-los, així com també tinc clar a on estic i a on vull arribar en el meu aprenentatge. I se dir perquè he fet les coses d’una certa manera i no d’una altra. Així com també quan tinc dubtes intent aclarir-los i no anar més enllà sense solucionar-los. Però allò que me falta millorar és el fet de cerca més recursos per millorar la meva pràctica com a professional.

  3. Analitza i reflexiona sobre el funcionament dels centres d’educació infantil.

Aquesta competència la tinc assolida, perquè des de que sé com funciona l’escola a on faig pràctiques ara, doncs a vegades sense adonar-me, he estat observant a veure si allò que diuen als manuals i el que ens han explicat es correspon amb la realitat i si realment o duen a terme. Inclús m’he demanat a jo mateix que passaria si un cert tema com per exemple la comunicació amb les famílies ho fessin d’una altra forma.
Per altra banda, també he reflexionat jo mateixa sobre el funcionament del centre, en concret sobre el treball en equip que duen a terme les mestres i la relació de comunicació que existeix entre aquestes.

 4. Analitza i reflexiona sobre els processos d’ensenyament – aprenentatge.

D’aquesta competència només tinc assolit el punt 4.1, ja que sí que intent relacionar les fonts teòriques amb la pràctica educativa i veure si realment es correspon la teoria amb la realitat.
El punt 4.2 doncs encara hem falta poder veure diverses pràctiques i formes de fer per poder dir si realment són bones pràctiques i poder comparar-les.
I el punt 4.3 crec que encara no he tingut l’oportunitat de fer hipòtesis sobre un fet concret, ja que allò que m’ha donat temps a veure fins ara no m’ha provocat fer-me hipòtesis.

 5. Reflexiona sobre el procés de millora.

Aquesta competència encara no la tinc assolida. Necessito començar a realitzar un projecte de millora i centrar-me en ell per poder veure si soc capaç de reflexionar sobre ell, fent hipòtesis i cercant informació sobre aquest. I si puc veure les resistències o dificultats a l’hora de dur a terme el projecte a la realitat.


Competències Perrenoud (professionals)

1.    Organitzar i animar situacions d’aprenentatge.

Aquesta competència encara no la tinc del tot assolida perquè encara no som responsable d’organitzar situacions d’aprenentatge i en algunes coses encara hem deix guiar un poc per la tutora de pràctiques, però allò que sí tinc assolit és l’organització, ja que sempre he estat una persona molt organitzada i m’agrada organitzar-me la feina per tal que desprès el treball sigui lo més correcte possible. A més, considero que aquest és un aspecte molt important per ser mestra, ja que fora horari amb infants cal fer molta feina darrera i sinó t’organitzes és complicat dur-ho a terme.
En quan a la meva poca experiència com a mestra considero que hem falta construir i planificar dispositius i seqüències didàctiques.

2.    Gestionar la progressió dels aprenentatges.

Aquesta competència encara no la tinc assolida però amb l’experiència de les pràctiques espero assolir-la. Allò que si començ a fer és a partir de l’observació als infants, intento fixar-me en els progressos que van fent en els seus aprenentatges, ja que mitjançant una observació neta, sense prejudicis i potenciant allò que van fent els infants et permet anar assolint aquesta competència tan important i que com ja he dit abans espero assolir-la.


3.    Elaborar i fer evolucionar els dispositius de diferenciació.

Aquesta competència encara no la tinc assolida degut a la poca experiència que tinc. Però la meva ideologia o forma de pensar en quant a que una escola m’agrada i ha de ser inclusiva, hem permet observar i anar coneixent a poc a poc a tots els infants de l’aula amb les seves peculiaritats i a respectar-los a tots, procurant que es puguin relacionar entre tots dins un marc d’ igualtat. Però hem costa atendre a tota la diversitat i m’imagino que amb el dia a dia i tracte amb els més petits seré capaç d’assolir aquesta competència tan important.

4.    Implicar als alumnes en els seus aprenentatges i treball.

Aquesta competència considero que sí la tinc assolida (tenen en compte que sempre se pot millorar), perquè sempre que un infant fa una cosa bé o descobreix alguna cosa per ell mateix, li remarco molt amb estratègies pròpies d’una bona mestra com per exemple: dient-li molt bé, fent-li un guinyo, fent-li un somriure, o mostrant a la resta allò que ha fet l’ infant...es tracta de remarcar i fer veure als infants que els seus aprenentatges són molt importants per tal que puguin créixer i anar més enllà en els seus processos d’aprenentatge.
Per altra banda, també el que faig es tenir en compte els seus interessos i demanar-los si volem fer o no una cosa. O simplement avançar-los allò que faran a continuació. Així es una forma de fer conscients als infants sobre el treball que realitzaran.

5.    Treballar en equip.

Aquesta competència encara no la tinc assolida, però esper que amb el temps dins l’ escoleta hem donin l’oportunitat de poder treballar realment en equip. De moment, l’única experiència que tinc és el treball en grup durant la carrera. Però dins l’aula amb els infants i la mestra, només el que fem és repartir-nos un poc a l’hora de rentar mans als infants, d’ajudar-los a posar-se els abrics...etc. Aquest és de moment l’únic treball en equip.

6.    Participar en la gestió de l’escola.

Aquesta competència encara no la tinc gens assolida, ja que l’única participació que faig dins l’escola en quan a la gestió és el projecte de millora del pati. Però esper poder arribar a assolir-la i que si necessiten ajuda comptin amb la meva.



7.    Informar e implicar als pares.

En aquesta competència només tinc assolida la part de informar als pares, perquè encara no he pogut implicar-los pel poc tracte que he pogut tenir amb ells. Però en quan a la informació si que quan arriben al cercar als infants els hi coment allò que més rellevant que ha fet cadascú o allò que hem fet com a grup-classe, o si han dinat bé, si necessiten dur alguna cosa per al proper dia... Espero poder assolir aquesta competència el més ràpid possible, ja que els pares són una peça clau dins l’educació dels seus fills i la comunicació dels pares amb la mestra a de ser fluida dins un intercanvi mutu de respecte i confiança.

8.    Emprar les noves tecnologies.

Aquesta competència la tinc assolida, ja que no tinc cap problema en emprar les noves tecnologies que van sorgint. A més, intento reciclar-me i anar posant-me al dia. Considero que les noves tecnologies també són una eina molt important dins la nostra tasca com a mestres. A més de que ens poden donar molta ajuda, els infants es desenvolupen dins un context digitalitzat.

9.    Afrontar deures i dilemes ètics de la professió.

Aquesta competència la tinc assolida. Des del primer moment que vaig arribar a l’aula amb els infants, vaig intentar ajudar als infants a solucionar els conflictes que sorgien des d’un marc de respecte i justícia sense perjudicar a ningú. I produint un bon clima d’aula, a on els infants siguin capaços de respectar- se entre tots, de compartir i en definitiva poder conviure plegats.
Sempre intento donar estima a tots els infants per igual, sense discriminar a ningú, ja que cadascú es diferent i tots et donen i et demostren dia a dia mostres d’afecte.
Quan sorgeixen situacions conflictives a l’aula intento fer-los veure que allò que han fet no estar bé perquè fan sentir malament als companys però sense rebutjar a ningú.

10. Organitzar la pròpia formació continua.

Aquesta competència encara no la tinc assolida, ja que encara estic acabant de formar-me com a mestra i encara que acabi la carrera, hem quedarà molt per aprendre. Mai s’acaba d’aprendre i les mestres hem de formar-nos contínuament si volem ser unes bones professionals.

Una vegada comentades totes les competències tant de l'assignatura, com d'en Perrenoud, les propostes de millora que em planteig per poder adquirir a poc a poc les competències són les següents:

-De competències de l'assignatura:

De la competència 1:  Detectar bones pràctiques i una vegada que les tengui detectades, cercar fonts d'informació teòriques i contrastar-la amb aquesta. A més, també estaria bé, poder comparar amb altres pràctiques docents i fer una crítica constructiva. Així aniria agafant a poc a poc més autonomia en el meu procés d'aprenentatge.

De la competència 2: Demanr-me a mi mateixa perquè faig les coses d'una certa manera, demanar-me de quina altra manera les podria fer, quin sentit té fer-les d'aquesta certa manera i no d'una altra. En general, fer-me preguntes interessants i intel.ligents, perquè allò que faci tengui un sentit. D'aquesta manera, es reflexiona sobre el que es fa.

De la competència 3: Una bona proposta de millora per aquesta competència seria fer entrevistes a altres mestres d'altres escoletes d'infantil.

De la competència 4: Per aquesta competència també estaria bé fer-me preguntes a mí mateixa sobre el que faig, i sobre les actuacions de les altres mestres.

De la competència 5: Per adquirir i millorar aquesta competència el que podria fer és cercar altres formes de fer les coses. Per exemple, si la mestra fa el bon dia amb un peixet de titella i sembla que alguns infants ja no fan molt de cas, doncs perquè no millorar el ritual del "Bon dia" amb un altre titella o recurs que es hi motivi més? I fer sempre aquest tipus de preguntes canviant i mirant la forma de millorar-ho tot.

-De competències de Perrenoud:

De la competència 1: Per adquirir aquesta competència el que he de fer, primer de tot, és participar més en les activitats. Encara que ja estiguin programades, si que es pot guiar l'activitat davant els infants o proposar alguna de nova.

De la competència 2: aquesta competència es pot adquirir mitjançant l'observació de forma acotada, és a dir, aprofundint i fixant-se en allò que els infants no eren capaços de fer, i que tal vegada, més endavant si que ja ho fan. Es tracta d'aprendre a observar.

De la competència 3: Encara em falten estratègies o recursos per saber dissenyar o pensar una activitat que abarqui a tota la diversitat.

De la competència 4: D'aquesta competència encara em falten estratègies que em permetin poder fer que els infanta vagin més enllà dels seus aprenentatges.

De la competència 5: Em falta la pràctica d'estar treballant en equip i sobretot, de poder negociar amb un grup, com arribar a un acord.

De la competència 6: D'aquesta competència em falta ser partícip de la gestió d'una escoleta, com a mestra. Encara no he tengut l'oportunitat de participar de la gestió d'un centre, per tant, aquesta competència no sé com adquirir-la o millorar-la.

De la competència 7: D'aquesta competència, em manca la part de comunicar als pares alguna noticia que pot ser, no sigui agradable per ells. Com per exemple, dir als pares que el seu fill ha d'entrar en programa per NEE. Encara que això sigui per bé, i no sigui res dolent, per segons quins pares, no so ser agradable.

De la competència 8: D'aquesta competència em falta adquirir la part més de disseny.

De la competència 9: Aquesta competència com ja he dit abans, considero que la tenc assolida i més endavant sempre es poden cercar estratègies per millorar-la.

De la competència 10: D'aquesta competència em falta acabar de formar-me. I quan acabi la carrera, hauré de segui formant-me any rere any.




(He triat les competències 1.1, perquè he cercat informació a altres blogs o a internet per veure com es treballaven les competències. I el 2.1, perquè he pogut identificar els meus punts forts i febles en quan a les meves capacitats i competències